На 6 април от 18:00 ч. в Регионален етнографски музей – Пловдив

...
На 6 април от 18:00 ч. в Регионален етнографски музей – Пловдив
Коментари Харесай

Исторически музей – Стрелча гостува в Етнографския в Пловдив с изложба картини на Мильо Маринов Балтов

На 6 април от 18:00 ч. в Регионален етнографски музей – Пловдив ще се състои откриването на изложбата на Исторически музей – Стрелча „ Мильо Маринов Балтов.

Романтичният облик на вярата. 150 години от рождението на художника “.

Изложбата показва картини на художника Мильо Маринов Балтов, който е една от забавните фигури в областта на академичното църковно изкуство от началото на ХХ в. Той е просветен в най-хубавите обичаи на европейското изкуство, негов ментор е Ярослав Вешин, с който идват прогресивните хрумвания от Европа. Това си личи в отношението към изразителността на линията, създаване на триизмерност, интерес към гъвкавостта и размера, търсене на ефектно осветяване, блян към изискана класическа комбинация и поза и така нататък

Художествено-декоративната активност на художника съответствува с подема в храмовото строителство след Освобождението, движено от устрема да се придаде колкото е допустимо по-представителен тип на новостроящите се църкви. Образите в светската живопис, рисувани от Балтов носят чертите на духовността, на божественото.

Името на художника и общественика Мильо Маринов Балтов непроменяемо участва в културния живот на град Стрелча, освен като представител на прочут жанр и един от кметовете на града. То е живо и посредством иконите и стенописите в катедралния храм-паметник „ Св. Арх. Михаил “, както и посредством сбирката на Историческия музей, в чийто фонд се съхраняват 27 негови творби. Множество декоративни и иконописни произведения в храмовете от пазарджишкия и пловдивския район също носят неговия автограф.

Настоящата галерия се реализира в съдействие със Софийска градска художествена изложба, филиал „ Васка Емануилова ” и Милко Тодоров Балтов, Художествена изложба „ Станислав Доспевски ”, Пазарджик, Църковно настоятелство при храм-паметник „ Св. Арх. Михаил ”, гр. Стрелча и частни колекционери.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР